Veelgestelde vragen

Wat kost een uitvaart?

Hoeveel een uitvaart kost, hangt af van uw wensen en de keuzes die u maakt. De kosten kunnen uiteenlopen van ongeveer € 2.000 tot wel € 15.000.

Mensen denken nogal eens dat wij duurder zijn dan andere grote uitvaartondernemingen. Het tegenovergestelde is het geval. Onze prijzen liggen flink onder het gemiddelde tarief van uitvaartzorg: de gemiddelde kosten van een uitvaart in Nederland bedragen volgens de Consumentenbond in 2016 zo’n € 9.000. Wij zitten daar ruim onder met een gemiddelde van ongeveer € 7.500 voor een begrafenis en € 6.000 voor een crematie.

Door onze samenwerking met Afscheidshuis Moira is opbaren bij Moira beduidend goedkoper dan bij andere uitvaartcentra in Doetinchem en omgeving.

Wilt u weten wat een uitvaart kost zoals u die voor ogen heeft? In een gratis adviesgesprek nemen we uw uitvaartwensen door en vertalen wij die naar een helder kostenoverzicht. Wilt u een kostenoverzicht per mail ontvangen, vul dan ons offerteformulier in.

Wat moet ik doen na een overlijden?

Veel mensen hebben het gevoel na een overlijden meteen van alles te moeten regelen. Maar dat is meestal niet nodig. De eerste uren na het overlijden kunt u gerust gebruiken om tot rust te komen en de ruimte te nemen voor uw emoties. Daarna neemt u contact op met een arts, licht u die mensen in die dicht bij de overledene stonden en belt u ons. Meer over de dag van overlijden leest u op Wat te doen bij overlijden.

Wat mag er allemaal bij een uitvaart?

De Nederlandse wetgeving schrijft alleen voor wanneer een uitvaart moet plaatsvinden: minimaal 36 uur na het overlijden en uiterlijk op de zesde werkdag vanaf de dag van overlijden. Er staat in de wetgeving verder niets over vervoer, kist, waar iemand moet worden begraven of gecremeerd enzovoorts. U mag dus kiezen voor een doek in plaats van een kist. U mag ervoor kiezen in een andere plaats dan uw woonplaats te worden begraven. Het staat u vrij een café of schip als uitvaartlocatie te kiezen en u mag de kist in uw eigen auto vervoeren. Kortom, u heeft de vrijheid om de uitvaart op een persoonlijke manier in te vullen en zo recht te doen aan wie de overledene was en wat bij hem of haar paste.

Hoe snel na overlijden mag/moet de uitvaart plaatsvinden?

De Wet op de lijkbezorging schrijft voor hoeveel tijd er minimaal moet zitten tussen overlijden en begrafenis of crematie: minimaal 36 uur. Ook staat in deze wet dat de uitvaart uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden moet plaatsvinden. Daarbij tellen weekenden en feestdagen niet mee als werkdagen. De uitvaart uitstellen is in sommige gevallen mogelijk; u moet daarvoor dan toestemming vragen bij de afdeling Burgerzaken. Een verzoek om uitstel wordt vaak gedaan om religieuze redenen of omdat familie uit het buitenland de uitvaart wil bijwonen. Begraven of cremeren binnen 36 uur na het overlijden kan alleen als de officier van justitie en de burgemeester van de gemeente waar de persoon is overleden daarvoor toestemming hebben gegeven.

Kan ik zelf een uitvaart regelen?

U mag als nabestaanden een uitvaart zelf regelen, zolang u zich maar aan de wettelijke voorschriften houdt. Zo is het verplicht dat u aangifte doet bij de Burgerlijke stand, moet de overledene worden omhuld met een kist, lijkwade of iets dergelijks en moet de uitvaart binnen de wettelijke termijnen plaatsvinden. Daarnaast is het zo dat de meeste crematoria eisen stellen aan de leiding en uitvoering van een afscheidsbijeenkomst.

Wilt u niet alles zelf regelen? U heeft de vrijheid om zelf te kiezen welke onderdelen van het regelen van de uitvaart u wilt uitbesteden en wat u zelf wilt doen.

Afscheidsbijeenkomst

Kan ik eerst eens langskomen voor een gesprek?

Uiteraard. Dat is kosteloos en geheel vrijblijvend en zeker niet gek. Veel mensen willen graag hun wensen voor een uitvaart kenbaar maken en vastleggen. Of ze willen meer informatie over de mogelijkheden die er zijn en de kosten die hun wensen voor de uitvaart met zich meebrengen. Wij helpen u daar graag bij.

Hoelang duurt een uitvaart gemiddeld?

Hoelang een uitvaart duurt, hangt van de gemaakte keuzes af. Een sobere uitvaart in kleine kring duurt minder lang dan een uitbundig afscheid met veel bezoekers. Bestaat de uitvaart uit een condoleance vooraf, een kerkdienst met aansluitend begrafenis en koffietafel, dan kunt u uitgaan van ongeveer vier uren.

Wat is gepaste kleding bij een uitvaart?

Soms staat op de rouwkaart een kledingvoorschrift. Bijvoorbeeld ‘passende/zwarte kleding’, of juist ‘Draag kleding waarin je je prettig voelt’. Is er geen kledingvoorschrift, dan kunt u die kleding aantrekken waar u zich goed bij voelt en die volgens u past bij de gelegenheid en bij de overledene. Veel mensen ervaren werk- of ‘campingkleding’ (hemdje, slippers en korte broek) als ongepast.

Wat schrijf je op een condoleancekaart?

Het sturen van een condoleancekaart is een mooi gebaar. Maar veel mensen vinden het moeilijk om te bedenken wat ze erop kunnen schrijven. Soms zelfs zo moeilijk, dat ze maar helemaal geen kaart sturen. Maar u bent niet de enige die het lastig vindt om passende woorden te vinden. Op het internet vindt u voorbeelden, die u kunnen helpen. Kijk bijvoorbeeld eens op www.memori.nl/condoleance-teksten of www.greetz.nl/kaart-teksten/condoleanceteksten.

Hoe zit het met bijzonder verlof voor een begrafenis of crematie?

Er is geen wettelijke regeling voor bijzonder verlof. Kijk in uw cao, arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement wanneer u bijzonder verlof kunt krijgen en hoe lang dat verlof duurt. Als een direct familielid overlijdt, heeft u recht op calamiteitenverlof. Dat verlof is bedoeld om meteen de nodige zaken te kunnen regelen.

Wat kost een grafmonument?

De prijzen van grafmonumenten lopen enorm uiteen. U kunt kiezen uit honderden soorten grafstenen van verschillende vormen en materialen en in verschillende prijsklassen. Een goedkoop grafmonument kost al gauw rond de € 1.000.

Hoe gaan jullie om met geloofsovertuiging?

Keizer Uitvaartzorg is er voor iedereen. Ongeacht leeftijd, budget en geloofsovertuiging. Dus ook als u een joodse uitvaart, islamitische uitvaart, christelijke uitvaart of hindoestaanse uitvaart wilt, kunt u contact opnemen met ons. Wij helpen u graag om de uitvaart vorm te geven op een manier die past bij de overledene en bij u. Het is aan u welke tradities en gebruiken u wel en niet wilt bij de uitvaart.

Vindt u het antwoord op uw vraag niet? Bel of mail ons gerust. Wij helpen u graag.