Wensen vastleggen

Wensen vastleggen

Praten over doodgaan, nadenken over je eigen uitvaart. Overlijden is een onderwerp dat we vaak liever mijden. Naarmate mensen ouder worden, denken ze er vaker over na wat ze wel en niet willen als ze komen te overlijden. Toch praten ze met hun partner of familie meestal niet over hun wensen bij overlijden, en schrijven ze hun wensen niet op. Hierdoor kunnen nabestaanden voor moeilijke keuzes komen te staan.

Wensen bij overlijden opschrijven

De eerste dagen na een overlijden zijn zwaar voor de nabestaanden. Het helpt als zij weten wat u wel en niet wilt. En als u alles zo goed mogelijk geregeld hebt.

Uitvaartwensen maken het uw nabestaanden wat makkelijker

Als u overlijdt, is het voor uw nabestaanden prettig als u een aantal praktische zaken goed op orde hebt. Denk aan:

  • Een adressenlijst;
  • Een codicil of testament;
  • Een donorcodicil (dat is een document waarop staat of iemand bereid is om organen of weefsels af te staan na zijn overlijden);
  • Informatie over uw uitvaartverzekering, onder andere het polisnummer;
  • De vindplaats van belangrijke papieren als identiteitsgegevens en een trouwboekje;
  • Welke sociale media-accounts hebt u en hoe kunnen die worden afgesloten;
  • Wat zijn uw uitvaartwensen?

Uitvaartwensen vastleggen

Naast deze praktische zaken kunt u ook uw wensen voor de uitvaart vastleggen. Wilt u worden begraven of gecremeerd? Wie wilt u als spreker of voorganger op uw uitvaart? Wilt u een steen en wat wilt u daarop hebben staan? Wat voor kist, muziek en bloemen wilt u? Welke uitvaartonderneming wilt u? Om uw wensen vast te leggen, hebben we voor u een handige checklist. Wilt u uw wensen nog uitgebreider vastleggen, dan kunt u bij ons een uitgebreider formulier opvragen. De nabestaanden weten dan zeker dat het afscheid wordt zoals u dat voor ogen had.

Download de checklist Inventarisatie Uitvaartwensen